Translate

torsdag 16 april 2015

Växthuseffekten och hål i ozonlagret, två olika miljöproblem!

Växthuseffekten är ett miljöproblem som vi människor har skapat genom att släppa ut alldeles för mycket avgaser, från bilar, bussar, mopeder, motorcyklar, flygplan osv. Växthusen höjer jordens medeltemperatur för att när vi förbränner fossila bränslen så släpper vi ut en massa gaser, bl.a metan som ''förstärker'' våran naturliga växthuseffekt i atmosfären. Då blir det ett tjockare lager gas och när solens strålar studsar mot jorden och ska tillbaka upp till rymden så blockerar gaslagret en del av värmen vilket gör att den studsar till jorden igen och då blir det varmare, och skapar förödelse på vissa håll genom att det smälts glaciärer på poolerna, och då blir det ett stort överflöd av vatten som skapar översvämningar i länder som ligger nära poolerna.
Vissa tror även att Golfströmmen, Nordens största värmekälla, kommer rubbas om vi inte gör någonting åt problemet. Vi kan sakta ned Växthuseffekten genom att inte åka bil till ställen vi snabbt kan ta oss till genom att gå/cykla, att alltid välja det miljövänligare alternativet, avstå konsumtion, samt påverka andra att göra samma sak. Men man kan inte ta bort den helt, då hade livet på jorden blivit omöjligt för det hade varit så kallt.

Ozonlagret är ett lager gas som skyddar oss på jorden från UV strålar som kommer från solen. UV strålar är det som ger en hudcancer, och som gör oss bruna. På senare tid har det blivit ett stort hål i Ozonlagret, vilket har bidragit till mycket mer hudcancer. Ovanför Antarktis finns det ett enorm hål, vilket gör det svårt för människor att bo där med tanke på risken för hudcancer och skada på ögon, hud. De som bor där går ofta klädda i kläder som täcker hela kroppen och solglasögon. Hålet uppstod av freoner som ''slet'' hål på lagret ozon vi har. Freoner fanns t.ex. i sprayburkar och kylanläggningar.
På 80- talet använde alla väldigt mycket hårspray, därav mycket freoner som kunde skada ozonlagret.
Men man har märkt att ozonlagret sakta men säkert läker sig själv, genom att när syre utsätts för UV-strålning övergår det till ozon, så genom att minska utsläppen så kan vi fixa problemet. Vi kan minska utsläppet genom att t.ex cykla eller gå eller åka buss istället för att åka bil, att köpa energieffektivare vitvaror, byta till lågenergilampor och att inte placera kyl och frys vid varma ställen för då tar de mer energi att hålla det kyligt.
Växthuseffekten.org Klimatbalans.se

1 kommentar:

  1. Bra start! Din förklaring är bra och tydlig, utveckla genom att beskriva hur växthuseffekten fungerar!

    SvaraRadera