Translate

måndag 27 april 2015

NO Prov Del 2
 Likheterna mellan de två olika bränslena är att båda släpper ut växthusgas i förbränningsprocessen, men när man använder etanol så är det inte lika stor fara för att man tar upp koldioxiden man sedan släpper ut, vilket gör att man går +/- 0. När man använder fossila bränslen är det en helt annan sak, det är en energikälla som kan ta slut och man tar inte upp koldioxiden man sedan släpper ut, utan man tar av bränslet som ligger lagrat och förbränner det och släpper därav ut en massa växthusgaser.

Varför många folk kör på bensin är för att det är billigare, och varför är det det?
Jo, för att det är en svårare process att skapa etanol. Man måste odla en massa rapsfält, och det tar tid och mycket arbete, och när man gör det så ''snor'' man ju som mark där man annars hade kunnat odla mat. Priset på majs går upp, för att mer och mer av den går åt till att göra bränsle istället för att ätas. Det drabbar många fattiga familjer eftersom majs tidigare har varit billigt och en stor del av deras mat. Fossila bränslen däremot, är bara att ta upp ur marken.
Alltså, fossila bränslen: Billigt men skadar miljön. Etanol: dyrare, tar upp mycket plats, matpriserna stiger, men är mycket bättre för miljön.

Jag hoppas att man i framtiden antingen hittar ett bättre bränsle som inte har lika mycket nackdelar, eller utvecklar ett sätt att skapa etanol på som inte tar upp allt för mycket plats.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar